2007-05-10

Търговия с договори за разлика (ДЗР)

Търговия с договори за разлика



Напоследък в Българското интернет пространство, се появиха доста реклами на "нещо" наречено - ДЗР, Forex, Договори за разлика, Търговия с EUR/USD и всякакви други имена.

Ако проследи линка, при всички случай интернет ползувателя, чете, не разбира нищо, изтегля демо-версията, пуска 1-2 заявки, губи (виртуални) пари, решава да пусне обратни заявки, губи отново и деинсталира демото.

С тази статия, ще се опитам да изясня с какво всъщност се търгува, какво се случва и какво можем да очакваме.

Как търгуваме с валута:

Като начало, нека се върнем във далечните времена на хиперинфлацията. Тогава аз както и повечето българи получавах заплата около 25 USD (спекулираше се за заплати от 5 USD, но поне при мен никога не падна под 10 USD). Веднага след като ми плащаха, аз отивах до чейндж-бюрото и обменях цялата сумаот левове в долари. След 4-5 дни, когато ми се наложеше да платя нещо, аз отново обменях, този път част от доларите, в левове. Така аз се "защитавах" от инфлацията, като реално печелих левове, от разликата в обменния курс.

Нека сега, "превъртим" времето напред и да се озовем в 2001-2002 год. През това време, долара струваше около 2.10 лв. до 2.80 лв. (не гарантирам за точен обменен курс). Случи се така, че точно тогава имах около 3'000 USD които ми "седяха" в банковата сметка. Вместо да ги депозирам и да получа някаква ниска лихва, аз ги обменях постоянно между лева и USD. Противно на всички очаквания, се оказа, че чистата печалба беше около 40-50 (нови) лв на месец.

По-късно, за да увелича печалбата, взех още около 2'000 USD, и така аз ползувах 5'000 USD, като реално от тях аз рискувах не повече от 100-200 лв.

Договори за разлика (ДЗР):

Тези примери, макар и много прости, ще помогнат да се разбере какво всъщност е ДЗР.

ДЗР е подобно извличане на печалба от курса на обмяна на две валути, организирано от някакаква фирма наречена брокер, като реално се работи с пари на брокера, а парите на "играча" служат само за гаранция на евентуалната загуба.

Тъй като обемите на сделките по обмяна на валута са огромни, брокера дава курсове за купува и продава с 4 знака след десетичната запетая. Ето един пример - EUR/USD - 1.3542. Частта от обменния курс която е 3-ти и 4-ти знак се нарича "пипс". В случая обменния курс е "1.35 и 42 пипса". При обеми на обмяна около 10000 - 20000 единици, пипсовете имат огромно значение.

Тъй като се работи с единици като пипсовете, повечето брокери не позволяват да се работи със суми по-малки от 1000 единици валута (1'000 EUR за EUR/USD). Такава "група" се нарича "лот" (1'000 единици = 1 лот).

Най-добрия начин да се разбере как работи цялата система, е чрез следния пример:

Да приемем, че имаме сключен договор с някой брокер, и сме заредили сметката си със 500 USD. Да приемем също така, че предполагаме (залагаме), че EUR-ото ще се "качи" срещу USD. Да приемем, че текущия курс EUR/USD e 1.3520 - 1.3523.

Решаваме да закупим 10 лота = 10'000 EUR (като за целта продаваме 13'523 USD).Това се нарича отваряне на позиция за купени 10'000 EUR. Тъй като това не са наши пари, ние плащаме гаранция за използуването на реалните пари. Гаранцията често е 1% от сумата. В случая 1% от 10'000 EUR = 100 EUR, което e 135.23 USD. Тези 135 USD продължават да стоят в сметката ни, но са блокирани.

От тук има два сценария. За разлика от повечето подобни статии, ще избегнем максималистични примери.

EUR/USD става 1.3540 - 1.3543

Решаваме, че ще затворим позицията - продаваме 10 лота = 10'000 EUR и получаваме 13'540 USD.

Тъй като сме затворили позицията, блокираната сума от 135 USD се отблокира.

Разликата между 13'523 и 13'540 = 17 USD е нашата печалба и отива в сметката ни, която вече е 517 USD или 3.4% печалба (или 13% печалба от използуваните пари - 135 USD )

EUR/USD става 1.3500 - 1.3503

Решаваме, че ще затворим позицията - продаваме 10 лота = 10'000 EUR и получаваме 13'500 USD.

Тъй като сме затворили позицията, блокираната сума от 135 USD се отблокира.

Разликата между 13'523 и 13'500 = -23 USD е нашата загуба и се взима от сметката ни, която вече е 477 USD или 4.6% загуба (или 17% загуба от използуваните пари - 135 USD )

Много е важно да се разбере, че докато позицията не се затвори, няма регистрирана печалба или загуба. Докато потенциалната печалба може да расте неограничено, загубата е ограничена до размера на парите в сметката ни, заради което, при големи загуби, брокера ще закрие позицията ви вместо вас, за да не загуби пари самия той. Това може да се избегне ако дозаредите сметката си в такъв момент (margin call).

По същият начин може първо да се продаде EUR и да се купят USD, като в случаят се залага на това EUR-ото да "спадне" спрямо USD.

Лихви:

Един важен момент при ДЗР върху валути е начисляването на лихва на отворените позиции в 24:00 през нощта. Това се налага във връзка с това, че парите са собственост на брокера, който вместо да ги предоставя на вас, може да ги внесе на депозит в банка. Тъй като се търгува със двойка валути, лихва се дължи само върху едната от валутите. Другата валута реално "стои" в някаква банкова сметка, и върху нея се начислява лихва.

  • Ако лихвата която се получава е по-ниска, от лихвата която се дължи, то тогава от сметката ви се вземат пари.
  • Ако лихвата която се получава е по-висока, от лихвата която се дължи, то тогава от сметката ви се добавят (!!!) пари.

Това не е нищо повече от carry trade, виж [Carry trade банкови кредити].

Лихвата се формира като лихва на централната банка на купената валута разделена на лихва на централната банка на продадената валута. Резултата се разделя на 365 и получената лихва се взема или добавя към сметката. Тези лихви обикновено са много малки и не е необходимо да се съобразяваме с тях, освен ако carry-trade е срещу нас, и държим отворена позицията за особено дълго време, например 1-2 седмици.

Въпроси и отговори:

Ето някой интересни въпроси които са ми задавали и техните отговори, поне според мен.

  • Има ли ДЗР върху други "неща" освен валути?
    Да, злато, сребро, петрол, акции... Златото и среброто могат да се разглеждат като валути. Препоръчително е да прочетете статията ми [Инфлация и златно покритие на парите]
  • Мога ли да ползвам форекс за инвестиция?
    Не, т.к. парите не са ваши и при продължително задържане се начисляват лихви.
  • Има ли общо форекса с борсата в София или Ню Йорк?
    Не, няма нищо общо. Някой трейдъри следят световните борси с цел да предвидят обменните курсове, но това е вид анализ. Поръчките за обмяна на валута биват просто обменени в съответната валута и нищо повече. Това не се отнася за ДРЗ върху акции, което обаче е тема на отделна статия.
  • Каква е разликата между EUR/USD и USD/EUR ?
    EUR/USD е европейския начин за получаване на курса, докато USD/EUR е по-популярен в USA. Да "купиш" EUR/USD е същото като да "продадеш" USD/EUR. Ние препоръчваме ползване само на USD/EUR, за да се избегнат недоразумения.
  • Има ли значение в каква валута ми е сметката за гаранцията? Когато спечеля USD, брокера ги обменя в BGN, защото сметката ми е в BGN.
    Почти няма. Много зависи коя валута вие предпочитате. Ако си зареждате сметката с български междубанков превод, най-добре е да ползвате лева. В сравнение с печалбата (загубата), загубата от обмяната на печалбата (загубата) е минимална. В горните примери, става вапрос на обмяна на около 17-23 USD, които обменени по курса на брокера (с пипсове) е по-малко от 1 стотинка. Това наистина не е от значение, дори за големи суми, затова няма да отделяме повече внимание на този въпрос.
  • Мисля, че брокера играе срещу мен. Това е лошо.
    Няма абсолютно никакво значение дали брокера "играе срещу вас" (т.е. не обменя парите, а ви чака да загубите). Важно е брокера да показва правилно обменните курсове, а това дали брокера ще спечели или загуби от "игра срещу вас" реално засяга единствено брокера.

Стратегии за търговия:

Обикновено, на всички места където съм видял / прочел това което току що описах, се набляга върху стратегиите за търговия. Тук само ще ги изброя

  • Фундаментален анализ - базира се на сравнението на икономиките на двете държави, законите, слуховете какви промени ще настъпят и.т.н. Този анализ е сложен и изисква добро познаване на всички фактори.
  • Технически анализ - базира се на разглеждането на графиките на валутната двойка. Пример за такъв анализ е моят блог http://nmmmnu.blogspot.com/ . Този анализ дава много добри резултати, по-добри от фундаменталния, но при евентуална грешка, загубите са доста по-големи.
  • Elliot Wave - вид технически анализ, базиран на т.н. "Вълни на Елиот". Вместо "канали" и "фигури" се работи с "вълни". Този анализ е много точен, но само ако всичко се "определи" точно. За съжаление, това "определяне" не е възможно преди движението на валутите да е завършило.
  • Астрология - колкото и да е странно, доста трейдъри постигат добри резултати с този метод, но като го комбинират с някой друг.

Накрая един реален пример за ДЗР върху EUR/USD:

Прилагам 2 екрана, които показват един мой "трейд", който направих паралелно със писането на тази статия.

Екран на програмата,
малко след откриване на позициите
(моментна) загуба от 324 EUR
Списък на операциите,
след закриване на позициите
печалба 170 EUR

Печалбата от този трейд, бе само 170 EUR (222USD във валутата на позицията), би могла да е доста повече, но поради някой фактори, реших да затворя всички позиции.

Част от спечелените пари, както обикновено, ще да даря на Манастира "Св.Козма и Дамян" (Черногорски манастир). За манастира можете да научите повече на следните интернет адреси:

Порутената сграда на
Манастира "Св.Козма и Дамян"


© 10.MAY.2007, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu

Няма коментари: