2008-09-26

Следващият е ... Washington Mutual

Следващият е ... Washington Mutual


След фиаското на Lehman и спасението на AIG, вчера (24.СЕП.2008) американското правителство "затвори" банката Washington Mutual (WaMu).

В момента няма особено много подробности по темата, затова малко сайтове си позволяват да пишат нещо по въпроса.

Yahoo Finance помести статия буквално преди минути: Washington Mutual  becomes biggest bank to fail in US history , Инвестор.БГ са публикували много добър материал също: Фалира една от най-големите спестовни банки в САЩ .

За момента може да се кажат само няколко неща:

  • Washington Mutual е спестовна банка, т.е. банка подобна на банките в България.
  • Банката JPMorgan  закупи "операциите" на Washington Mutual за 1.9 млрд. долара. За момента "операциите" означава, че JPMorgan получава активите (офисите) на Washington Mutual , получава "депозитите" на Washington Mutual, но не получава всички задължения на Washington Mutual.

    Т.к. депозитите са поети от JPMorgan, това означава, че Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) няма да даде нито цент за гарантиране на депозитите. Най-вероятно това е и причината JPMorgan да не поеме всички задължения на Washington Mutual . За редовите американци, това значи още, че няма да бъдат "печатани" нови долари за обезпечение на депозитите. Т.е. няма да бъде създадена нова инфлация... поне за момента :о)
     

  • Фалита на Washington Mutual е най-големият фалит в историята на САЩ, а може би и в света до момента. Washington Mutual  е по-голяма от Lehman, а също и от Enron.
  • JPMorgan  закупи Bear Stearns по-рано тази година.
Много е важно да се разбере защо JPMorgan  закупи Bear Stearns, а сега и Washington Mutual, въпреки "планините от лоши ипотечни кредити"? И как за два-три дни JPMorgan са прегледали и "разбрали" всички документи на Washington Mutual ?

Някой казват - "(JPMorgan) ще се сдобие с около 5400 клона и ще увеличи присъствието си на тихоокеанското крайбрежие".

Истината може би е много по-проста :о)
JPMorgan най-вероятно не са прегледали камо ли "разбрали" документацията на Washington Mutual . Да, получили са 5400 офиса. Това обаче към което JPMorgan  се стрямят е да станат:

"Too Big to Fail" или "Твърде големи за да фалират"

Толкова големи, че в момент на трудност да си обслужват задълженията, американското правителство да ги спаси в по късен етап на кризата в ипотечния сектор на САЩ.


(c) 26.SEP.2008, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu

2 коментара:

Анонимен каза...

"Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) няма да даде нито цент за гарантиране на депозитите"

Как така няма да даде?

NMMM.NU каза...

Защото депозитите са поети от JPMorgan в пълният им размер. Т.е. WaMu е гръмнала, но депозираните пари - не.

Който е имал депозит във WaMu, вече има в JPMorgan.