2007-09-04

Интервю на Делтасток с Николай Михайлов

Интервю на Делтасток с Николай Михайлов



1) Търгувате доста динамично. Реализирате около 250-300 сделки на месец, базирани единствено върху евро/долар. Защо търгувате единствено тази валутна двойка?

Защото има повече, а може би най-много информация за тази валутна двойка.

Правил съм също сделки и върху AUD/JPY, но само за да получа лихвите за пренос.



2) Поръчките Ви варират между 1 и 160 лота, като най-често са 20, 30 и 50. Как преценявате с какво количество да влезете в позиция?

Количеството зависи само и единствено колко пари имам в сметката. Старая се (вече) да търгувам с по 50 лота на сделка. Обикновено "акумулирам" позиция когато курса "върви" срещу мен – от тук идва големия брой сделки. Сделки под 10 лота ги правя за тест.



3) Миналия месец споделихте, че използвате основно технически анализ. На какво се доверявате повече – на конвенционален или вълнови анализ? Кои подходи и инструменти на съответния тип анализ използвате?

Конвенционален – само канали, фигури и трендлинии. НЕ използвам индикатори като RSI или MACD, въпреки че ги следя като цяло.

За Elliot Wave анализи – чета ги и мога да преценя дали са коректни, но не (мога да) изготвям сам.



4) Вградили ли сте допълнителни индикатори към платформата и ако не е тайна какви точно?

Не :-) Следя само RSI и хистограмата на MACD.



5) Има множество литература за технически анализ. Кои автори и книги бихте препоръчали на начинаещите във форекс търговията?

Настолната ми книга е "Technical Analysis Plain & Simple: Charting the Markets in Your Language" by Michael Kahn.

Тази "Getting Started in Technical Analysis" by Jack D. Schwager също е добра, но интересните глави въобще не са за "начинаещи".



6) Използвате и API, което е сравнително нова услуга на Делтасток АД. Как оценявате въвеждането й и до колко Ви помага? Смятате ли, че компютърът е по-добър трейдър от човека?

Ползувам API само за изчисление на един индекс, което е само "изтегляне" на курсовете на 5-6 двойки валути. Не го ползувам за търговия. Твърди се, че над 50% от спекулативната търговия на форекс пазара е "провеждана" от машини, но за сега аз не бих се доверил на компютър за търговия.

Да не забравяме, че краха на US борсите през 1987 година е изцяло дело на компютрите :-)



05.SEP.2007, http://www.deltastock.bg/