2008-09-16

Банкрут на Lehman Broders, кой е следващият?

16.СЕП.2008 - Банкрут на Lehman Broders, кой е следващият?

Вчера, 15.СЕП.2008, банката Lehman Broders обяви банкрут след 158 години в бизнеса. Служителите си събраха нещата и си тръгнаха.

Как стигнахме до там?

Отговорът на този въпрос е че не ***ние*** сме стигнали до там, Lehman стигнаха до там в следствие на алчността да се спечели на всяка цена и кризата в ипотечния сектор на САЩ.

Въпреки, че медиите представиха събитието като неочаквано, много анализатори предвидиха падането на Lehman още през март. Дори аз :-) споменах за Lehman в коментар след статията си Bear Stearns - Комунизъм в действие.

В началото на този месец (Септември 2008), двете псевдо-държавни фирми Fannie Mae и Fredie Mac имат недостиг на капитали. Тези две фирми гарантират 2/3 от всички ипотечни кредити в САЩ. Освен големите световни банки, Китай и Русия имат голямо дялово участие в тези фирми. Това е и основната причина САЩ да не се намеси във войната в Грузия. Китай отправя полу-официално предупреждение "Оправете нещата или...". Американското правителство работи "усилено" за спасяване на ситуацията.

Lehman имат голямо дялово участие в Fannie и Fredie и изпитват не по малък недостиг на капитали. В този момент Korea Development Bank изявява интерес да закупи Lehman. Акциите на Lehman се повишават доста (но сравнено с предишната седмица). [^]

В събота 7.СЕП.2008, Хенри Полсън обявява ***национализация*** на Fannie и Fredie. Както винаги това се случва през "уикенда", т.к. борсите тогава са затворени. После Полсън ще обясни, че те както винаги са работили "усилено" и за това събитието е станало/обявено в събота [^]. Според "споразумението", правителството на САЩ ще "налее" около 100 милиарда долара във фирмите, но "обикновените" инвеститори няма да получат нищо. Акциите на двете фирми спадат от около $7 на 50 цента.

Важно е да се отбележи, че Китай и Русия не са "обикновени" инвеститори. Но банки като Lehman - са.

Следва кратка таблица, която бе публикувана на 11.СЕП.2008 от английски блогър. За съжаление в таблицата няма данни за Lehman Brothers, нито за Washington Mutual - друга "затънала" фирма.

ФирмаАкцииЗабележка
E*Trade$ 150 Милиона
AIG$ 600 Милиона
Citigroup$ 450 Милиона
Wachovia0Wachovia твърдят че всички акции са продадени,
и съобщават само загубата си -

$ 171 Милиона
Bank of America$ 500 Милиона
Wells Fargo$ 480 Милиона

След "национализацията" рейтингът и доверието на хората към (американското) правителството и Федереалният Резерв спадна. Трябваше да се намери изкупителна жертва, т.е. някой да банкрутира за да стане той за пример, че не всеки ще бъде спасен.

"Кандидатите" :-) бяха [^]:

  • Washington Mutual
  • Lehman Brothers
  • Merrill Lynch

Оказа се, че Bank of America е решила да закупи Lehman Brothers, но после се спряла на Merrill Lynch - това отново "случайно" стана в неделя (14.СЕП.2008).

Lehman Brothers подаде документи за банкрут в понеделник, но новината се знаеше от неделя.

В същото време AIG - American International Group "търси" 400 милиарда (билиона) долара за да не обяви банкрут. Тази банка и застрахователна институция "държи" застраховките на голяма част от ипотечните кредити не само в САЩ. Същата фирма "държи" застраховките живот на доста българи. Акциите на фирмата се сринаха от $70.00 на $4.76 ($2.80 пре-маркет в момента)

Какво да очакваме от тук нататък?

  • Намаляване на основния лихвен процент, може би още днес.
  • Банкрут или покупка на AIG и Washington Mutual.
  • Задълбочаване на рецесията в САЩ.
  • Задълбочаване на спада на борсите в САЩ и навсякъде по света.
  • Повишаване на инфлацията в следствие от "създаването" (печатането) на нови долари, и (от)ново повишаване на цените на петрола и златото (въпреки спада в последните месеци).

Сравнение на акциите на AIG, Lehman, Fannie и Freddie.

===============

17.СЕП.2008 - Редакция за AIG.
Сделката за AIG е приключена. Фирмата е национализирана.

Искай и ще ти се даде :-)

AIG поиска $40 милиарда, получи $85 милиарда.

Очевидно AIG е поредната твърде голяма фирма за да банкрутира.

Федералният резерв вече е в застрахователния бизнес, имайки 79.9% от акциите на AIG. "Обикновените" инвеститори отново получават нищо.

Кой ще плати тези $85 милиона? Дали ще е американският данъкоплатец, или парите ще бъдат "напечатани" - в този случаи ще платят всички които имат долари.

Следващата стъпка на федералният резерв ще е да "позволи" на някой да фалира - може би Washington Mutual?
===============
(c) 16-17.SEP.2008, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu

2 коментара:

NMMM.NU каза...

Сделката за AIG е приключена. Фирмата е национализирана.

Искай и ще ти се даде.

AIG поиска $40 милиарда, получи $85 милиарда. Очевидно AIG е поредната твърде голяма фирма за да банкрутира.

Федералният резерв вече е в застрахователния бизнес, имайки 79.9% от акциите на AIG. "Обикновените" инвеститори отново получават нищо.

Кой ще плати тези $85 милиона? Дали ще е американският данъкоплатец, или парите ще бъдат "напечатани" - в този случаи ще платят всички които имат долари.

Следващата стъпка на федералният резерв ще е да "позволи" на някой да фалира - може би Washington Mutual?

Анонимен каза...

Както винаги,много полезно.Пиши по-често. Коментирай, ако имаш повече инфо, следното:Защо тези, които не плащат вноски по ипотеките си,всъщност не ги плащат.Затруднени са наистина,или искат да минат метър , като се отказват от имоти, обезценени в момента.Ясно е,че има и от двете,но кое е характерното.