2008-10-15

Как да инвестираме в злато? част II

Как да инвестираме в злато?
част II



Статията ми Как да инвестираме в злато? имаше голям успех :о) , и се надявам да ви е помогнала.

Днес съм решил да направя малъко актуализиране на "нещата". Като начало искам да повторя следното:
Тази статия няма за цел да ви убеди да инвестирате в злато.

Инвестиции в злато на световните борси:

Акцията ZGLD (ZKB Gold) направи split и вече струва около 3000 CHF. ZGLD може да бъде закупена от БенчМарк Груп в София.

В САЩ съществува акция IAU. Тя е същата като GLD, но се управлява от друга фирма. Аз не я препоръчвам, по-добре да се ползува GLD. Текущо GLD има 755 тона злато:

Ако желаете да инвестирате в злато и сребро едновременно, може да прегледате CEF - Central Fund of Canada. Акцията се търгува в САЩ, а инвестицията е 40% злато, 60% сребро. Акцията има "собствено" движение и не следва задължително цената на златото. Златото е 100% физическо и е складирано в Канада.

Инвестиции в злато на специализирани уеб сайтове

Сайта на kitco.com бе буквално разграбен така, че който купил - купил.


Покупка на злато в България (София)

Корпоративна Търговска Банка продава някакви монети, предимно от Китай (Година на мишката и.т.н.)

Първа Инвестиционна Банка продава монети Кругерранд от 1/2 oz (625.00 лв.) и 1/4 oz (335.00 лв.). Цената е без премиум (надценка), поне докато златото се търгува на текущите нива от 850 USD. За мен лично е странно, защо не виждам хора наредени на опашка пред ПИБ :-)



(c) 15.OCT.2008, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu
Материалът имат учебен характер
и не представляват препоръка за покупка на акции или
злато под каквато и да е форма.

1 коментар:

Анонимен каза...

Браво приятелю много си точен!!!!! Само трябва да се добави че златото само по себе си не създава БОГАТСТВО-то само съхранява натрупаното до момента........от неразумни действия на правителствата.....то просто е крепост за парите ни........а хартиените пари рано или късно достигат своята истинска стоиност която е нула.....Между другото имам един приятел -стар евреин та той ми каза че идеалната формула е 33%злато-33%пари в брой-33% недвижима собственост......така правели неговите хора в продължение на повече от 3000-години!!!!!! с здраве......и късмет ......