2008-03-18

Кризата в ипотечния сектор на САЩ: Bear Stearns Комунизъм в действие

Кризата в ипотечния сектор на САЩ:
Bear Stearns Комунизъм в действие



Последните няколко дни американският долар се срина до равнище 1 долар = 1 швейцарски франк. Златото подмина границата от $1000, а петрола достигна $112. Всичко това се случва заради ипотечната криза в САЩ.

Ето и последното развитие на "нещата":

Bear Stearns е една от банките които са дали кредити на американските собственици на къщи. Всъщност, Bear Stearns не е банка в българския смисъл на думата. Това с което се занимава банката е само и единствено кредити за покупка на имоти. Това е една от банките пакетирали въпросните облигации с кредити (SIV), за които писах тук.

През последната година акциите на Bear Stearns се търгуваха на нива $70-120. Би могло да се каже, че акциите на банката бяха сравнително стабилни.

Bear Stearns както и повечето инвестиционни фондове в САЩ използват "техника" наречена "leverage" (лост) или марджин. Това значи, че за всеки долар получен от даден инвеститор са взели един или повече долари заем. Така те могат да удвоят (утроят) инвестираната сума, като удвоят (утроят) печалбата си или загубата си.

Миналата седмица обаче (10.МАРТ.2008), доста инвеститори решиха да изтеглят парите си от инвестиционните фондове управлявани от Bear Stearns. Получи се нещо подобно на bank-run. Наложи се Bear Stearns да продаде част от активите си (ипотечни кредити), но нямаше много желаещи да ги закупят.

Спомняте ли си нашия приятел Джим Крамер? Не? Вижте видеото тук :-)

На 11.МАРТ.2008 той излезе по TV и каза - "Купувай народе Bear Stearns, това е великолепна възможност!!!". Ето видеото:

На 14.МАРТ.2008, акциите на банката паднаха от около $60 на $30. Това е 50% загуба за инвеститорите :-).

Инвеститорите (предимно големите фондове) започнаха да продават Bear Stearns, а тези които на свой ред използуват марджин, започнаха да разпродават всякакви акции за да покрият загубите си [тук може би трябва подробно обяснение, но ще го напиша в някоя друга статия]. Получи се особената ситуация - петролът расте, акциите на петролните компании спадат заради огромните продажби.

Късно в неделя (понеделник българия) - 16.МАРТ.2008, JP Morgan обяви, че ще закупи Bear Stearns за $2 на акция (при пазарна цена $30). В същото време, по "някаква случайност" Федералният Резерв понижи "дискаунт" лихвения процент до 3.25%.

В превод, това означава, че Федералният Резерв дава пари на Bear Stearns с лихва 3.25% (вместо 3.50%). Bear Stearns обаче не може да тегли пари от Федералният Резерв. Затова се включва банката JP Morgan, която може да направи това теглене на тези 26-30 милиарда долара.

Вчера 17.МАРТ.2008, акциите на Bear Stearns се търгуваха за около $4 на акция. Това е спад от 90% спрямо цената в петък ($30).



Поуката от всичко това е, че инвеститорите изгубиха близо 100% от парите си - с други думи инвеститорите фалираха. Bear Stearns обаче не фалира. Федералният Резерв спаси своите приятели в беда. Федералният Резерв ще напечата тези пари, така че отново американският народ :) , арабските страни, Китай, Япония и хората които имат USD ще платят за това спасение чрез инфлационния данък.

Ако това не е комунизъм за големия капитал, незнам какво би могло да бъде :)



(c) 18.MAR.2008, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu

3 коментара:

NMMM.NU каза...

Хммм докато го писах това се появи поредният кандидат за спасение:
банката Lehman Brothers :)

NMMM.NU каза...

http://www.investor.bg/?cat=6&id=61782 още по темата Bear Stearns

Bruce Wayne каза...

много хубав сайт, евала, че го правиш!