2009-03-02

Как да инвестираме в злато? част III

>>> Това е мнение на читател, което бе пуснато като коментар. Намирам го обаче за доста важно така, че му отделям място като отделна статия. Текста не е променян, но на места са поправени някой думи.

На www.bullionpage.de има сравнение на актуалните цени за купуване и продаване на инвестиционно злато от много търговци по света, главно в Европа. От там ясно се вижда, че който иска да купи голямо количество, независимо дали на отделни монети или големи кюлчета, ще му е много по-изгодно да си плати самолетен билет до някъде, отколкото да се занимава с българските печалбари. Да се купува от тях има смисъл само за малки количества. Другото интересно място за покупка или продажба на малки количества злато, е ebay, стига човек да не го е страх от фалшификати.

Що се отнася до монетите от БНБ, да, те може би биха имали някаква нумизматична стойност след време, така че може да се купят, ако човек мисли да ги завещае на внуците си някой ден. На мен лично '1100 години славянска писменост' ми харесва повече от 'Георги Димитров'. Издадена е в по-малък тираж, а и на външен вид изглежда по-хубава. Монетите от половин унция са в по-малък тираж от тези по четвърт унция (а и вече са по евтини). Друга интересна монета (от към цена) е '120 години министерски съвет' от 1999 година. Тя има сертификат, но подчертавам, няма смисъл да се купуват краткосрочно или средносрочно тези монети. да се продадат, в момента на е проблем. Сериозните търговци на монети си имат каталози, в които са показани всички монети от света, включително и българските. Те биха ги купили (ако са в отлично състояние), или пък могат да помогнат за продаването им на търг, на панаир за монети, но цената, която ще се постигне, не е впечатляваща. Няма и как да бъде, докато не се изчерпат на касите на БНБ тези монети, а при евентуална криза наистина ще бъде много по-трудно да се продадат, отколкото нормалните, известни на всички монети (крюгер и т.н.)

Накрая един съвет от мен: при покупка на злато, плащането само в брой и анонимно. По закон в ЕС това е възможно за покупка до 15000 евро, но това трябва да се провери предварително по телефона със съответния търговец, както и дали има налично злато в момента; особено банките, не винаги имат налично злато, а и повечето от тях продават само на собствените си клиенти, което значи, че не може да е анонимно. Над тази сума обаче, купувачите винаги са длъжни да покажат документ за самоличност, независимо къде купуват, и биват регистрирани от държавата. Официално това се прави за борба с 'пране на пари', но при една голяма криза, съществува вероятност притежанието на злато да бъде забранено (както се е случвало и преди в САЩ), а регистрираните притежатели да бъдат поканени да отворят банковите си сейфове в присъствието на полицията, за да може златото да бъде продадено принудително на държавата, на определена пак от нея цена или жилищата им да бъдат претърсени по подозрение в притежание на забранени материали, ако са изпуснали определения срок, който ще им се постави, за да го продадат. така че: не допускайте да ви регистрират, не казвайте на никого какво сте си купили, а най-добре и в банков сейф не го дръжте - за да не се окаже, че при една голяма банкова криза, точно когато имате нужда от златото, достъпът до банката няма да е възможен.

>>> Радвам се че повдигате темата за gold confiscation. Аз не мисля, че това може да се случи, не съм го включил в статията защото според мен читателя само би се объркал повече.

По принцип миналото не доказва нищо за бъдещето, но от друга страна, миналото може да служи като ориентир за предсказване на бъдещето. аз също съм на мнение, че що се отнася специално до България, вероятността за опит за конфискация на златото от страна на държавата не е голяма. Главната опасност обаче идва от Брюксел. В случай, че кризата се разрасне, и бъде изработена координирана стратегия за справяне с нея, една конфискация на златото може да се окаже част от 'пакета мерки', и да бъде наложена даже и на държави, които не са част от ЕС, като Швейцария, за да им се 'помогне' да се спасят на тези държави. в този случай, българските управници несъмнено биха направили каквото могат, за да изпълнят директивата.

Няма коментари: