2008-02-26

Как да инвестираме в злато?

Как да инвестираме в злато?



Тази статия няма за цел да ви убеди да инвестирате в злато. Целта която съм си поставил е да разгледам различните варианти на инвестиция в злато, т.к. както в повечето неща в България, златото отново е "бамбашка" и ситуацията е различна от тази в чужбина.

Инвестиции в сребро

Среброто е доста по-евтино от златото. Въпреки това, ако инвестираме примерно 1000 лв в злато, и 1000 лв в сребро, след примерно 1 година ще имаме приблизително еднаква печалба. Някой анализатори твърдят, че възвръщаемостта на инвестицията в сребро би надминала съответната в злато. Това е защото среброто е промишлен метал, който се използува за производство на различни "неща", предимно електроника. Това значи, че бавно и постепенно среброто "изчезва", докато златото "стои".

За съжаление върху цената на среброто се начислява ДДС (данък добавена стойност). Това оскъпява цената с 20%, което прави инвестицията в сребро нерентабилна.

Инвестиции в злато - Какво трябва да знаем?

Златото се измерва в тройни унции (oz). 1 oz е приблизително 32 грама.

Цената на златото се измерва в щатски долари. В момента в който пиша това 1 oz = 938 USD. Естествено за нас е важно да знаем цената в лева, за което ползуваме курса за деня (938 USD x 1.3200 = 1'238.16 BGN). Добре е курса за деня да се смята до 4-тия знак.

Когато купуваме или продаваме злато, "търговеца" обикновено дава цени купува/продава. Маржа / Спреада между купува и продава на златото е нормално да е над 10-15, дори 20%. Това означава, че ако закупим злато цената трябва да се повиши поне 10% за да реализираме печалба. При златото движение от 10% е "нормално", такива движения стават доста бързо, но трябва да имаме пред вид, че не може да разчитаме на бърза печалба.

Инвестицията в накити НЕ е инвестиция в злато. Един пръстен от 14 карата, съдържа само 58% злато (14 карата / 24 карата = 0.58). Това значи, че купувайки пръстена, вие заплащате предимно труда на златаря, а не златото.

Не е необходимо да купувате кюлчета :) Едно кюлче от 1 кг струва 1000 гр / 32 гр = 31.25 oz * 938 USD = 29'312.50 USD (38'692.50 BGN). Това е голяма сума пари и едва ли няко би купил такова кюлче :)

Най-добрата и разпространена инвестиция в злато е купуването на златни монети (bullion coins). Има много монети които НЯМАТ никаква нумизматична стойност, но за сметка на това съдържат от 90 до 99% злато. Тези монети обикновено се секат с тегло 1 oz, 1/2 oz, 1/4 oz. Има също монети по 1/10 oz. Има дори монети по 1 кг. :)

Накрая на статията съм дал списък от някой монети.

Най-добрия начин да инвестирате в злато е да купувате по една златна монета (или защо пък не кюлчета :-) ) през определен период от време, да кажем през 3 месеца. Разбира се трябва да сте убедени защо правите тази инвестиция, също трябва да разбирате, че тази инвестиция е дългосрочна.

Какви монети е добре да се купуват?

Важно е монетата да е "известна". Ако сте закупили българска монета, и се опитате да я продадете в Германия например, купувачът ще я провери, гледа, претегля, мисли... Ако вместо българската монета, се предложите един "Кругерранд", която е "известна" монета, единственото което купувачът ще направи е да провери дали монетата не е фалшива - купувачът ще знае каква проба е златото, колко е тежка монетата и т.н.

Относно тежестта на монетата, от една страна е добре монетата да е дребна - 1/4 oz, защото може да се наложи монетата да се използува като пари. От друга страна 2 монети по 1/2 oz струват доста повече от 1 монета от 1 oz. Аз лично купувам монети от 1 oz.

Инвестиции в злато на световните борси

Ако имате сметка за търговия на американските борси, можете да изберете акцията GLD (Streetrack Gold Trust). Тази акция е фонд който се движи с цената на златото като 10 акции са на цена от 1 oz злато. Една акция GLD струва 92.79 USD.

Ако имате сметка за търговия на Швейцарската борса, можете да купите акцията ZGLD (ZKB Gold), идеята е същата, но цената е огромна - 32'700 CHF за 1 акция (30'000 USD).

Предимството на този вид инвестиция е:

  • Можете да купите/продадете"златото" бързо и лесно "с 1 клик на мишката".
  • Фирмите които казах GLD и ZGLD не могат да фалират, защото те реално са инвестирали само с пари на клиенти.
  • Няма такса за "съхранение" на златото.

Недостатъци:

  • Понякога, ако не и винаги, вместо злато, зад акциите "стоят" фючърси. Това въобще не променя цената нито пък създава някакъв риск, но все пак е важен недостатък.

Аз самият имам инвестиция в GLD.

Инвестиции в злато на специализирани уеб сайтове

Съществуват много сайтове които предлагат да ви продадат злато и да го съхраняват вместо вас (за което вие си плащате). Ше спомена само два от тях - http://www.goldmoney.com/ и http://www.bullionvault.com/ . Трети сайт е http://www.kitco.com/ (става дума за услугата pool account).

Предимството на този вид инвестиция е:

  • Можете да купите/продадете златото бързо и лесно "с 1 клик на мишката".
  • Тези фирми са регулирани от различни финансови разпоредби. (Kitco НЕ е регулиран).

Проблемите с този начин на инвестиране са

  • Дали имаме доверие на тези сайтове? Дали наистина има злато "зад уеб сайта".
  • Отварянето на сметка в тези сайтове е доста сложно. Със същата сложност може да отворите сметка в някоя фирма за търговия на американската или швейцарската борса.
  • Има такса за "съхранение" на златото, например $2 на месец.
  • Т.к. Kitco.com не е регулиран, при условие, че фирмата зад Kitco.com фалира, вие пиете една студена вода :-) . Аз не мисля, че това може да се случи, но това е достатъчно да ни откаже да инвестираме там.

Инвестиции в злато чрез e-gold

E-Gold.com е фирма която не е регулирана, покупката и продажбата е затруднена. Наскоро даже фирмата имаше съдебни проблеми. Всичко това трябва да ни подскаже да не инвестираме там :-)

Pert mint

Пърт минт е сертификат за "складирано" злато в гр.Пърт в Австралия. Това злато е гарантирано от правителството на Австралия. Закупуването на тези сертификати обаче е сложно и може да се извърши само от определени оторизирани фирми. Сертификатът е поименен.

Покупка на (физическо) злато online

Съществуват няколко добре известни сайтове за покупка на злато.

Най-добър и най известен е http://www.kitco.com/. За съжаление доставката на закупеното злато до България е доста скъпа.

Покупка на злато в България (София)

Доколкото съм запознат с пазара в България има 3 добри варианта за покупка на злато

  • БНБ - намира се в сградата на БНБ, продава Български монети, не само златни. По долу съм описал няколко монети които аз самия харесвам.
  • Първа инвестиционна банка - продава всички известни чужди монети. Цените са приемливи за монетите от 1 oz. и са високи за по-малките монети (1/2, 1/4 oz). Цените на сребърните монети са много високи, но както отбелязах там има ДДС, което оскъпява неимоверно.
  • Монетен двор - намира се в сградата на Художествената галерия (Царския Дворец). Продава български и чужди монети. Доколкото съм запознат цените са по-високи от тези в Първа инвестиционна банка.

Списък с монети "добри" за инвестиране :-)

Наименование,
коментар*
ДържаваВалута1
oz
1/2
oz
1/4
oz
Krugerrand
Възможно най-известната златна инвестиционна монета.
Монетата е с по ниска чистота (около 91%), но за сметка на това теглото е по-голямо за да компенсира примесите.
[krugerrand.jpg]
ЮАР-yyy
Maple Leaf
Чистота на златото 99.9999%
[maple.jpg]
КанадаCADyyy
Gold Eagle
При влизане в САЩ тази монета се декларира като $50 кеш
[eagle.jpg]
САЩUSDyyy
Australian Kangaroo
Чистота на златото 99.9999%
[kangoroo.jpg]
АвстралияAUDyyy
Георги Димитров емисия 1965 г. :-)
Тази монета е интересна с това, че цената на 1/4 oz монетата е точно половината от цената на монета от 1/2 oz.
Златото е с чистота 90.00 %.
Това е евтин начин да започнете инвестиция в злато.
За съжаление тази монета не е "известна" дори в България така че евентуалната продажба ще бъде по бавна.
[georgi_dimitrov.jpg]
БългарияBGL-yy

* С изключение на монетата "Георги Димитров", цитираните чистоти на златото може и да не са точни. За точна чистота на златото, карати, тегло и т.н. може да проверите в Wikipedia :-)

(c) 25.FEB.2008, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu

Материалът имат учебен характер
и не представляват препоръка за покупка на акции или
злато под каквато и да е форма.

47 коментара:

NMMM.NU каза...

Подобна публикация на английски от "Gold Equals Money":

Introduction to Gold Investing

Анонимен каза...

Много добре, но с една забележка. Трой унцията не е 32, а 31.1035 грама.

Също интересно е да се знае къде най-близо до България могат да се продадат въпросните инвестиционни монети на нормална цена. Ако имате идеи - споделете, аз не намерих нищо.

NMMM.NU каза...

Kitco приема ордери по пощата (незнам дали е вариант).

Аз лично познавам coin-dealer в Латвия (което определено не е вариант).

Остават UK и Швейцария.

Според мене, в момента в който ще трябва да си продадем златото всеки ще иска да си купи и няма да имаме никакви проблеми.

NMMM.NU каза...

GLD StreetTRACKS Gold Trust changes name to "SPDR Gold Trust"

The new name will be SPDR Gold Trust, and the ticker symbol GLD will remain unchanged.

Анонимен каза...

преди около 25 години злаото е струвало около 700 долара сега пак е в този диапазон. Но преди 25 години със 700 долара е можело да си купиш преимерно един автомобил а сега можеш да си купиш примерно половин, ако ми схващате мисълта, т.е. и златото не е спасение, вече незнам кое е спасение, тез евреий от всякъде ни ... таковат

NMMM.NU каза...

Значи, 1980 златото е струвало $820някъде. Цената обаче се е задържала над $800 само 1 ден. Това в 2007 год. долари е $2100. Все пак тогава СССР "напада" Афганистан, а САЩ са в голяма рецесия.

От 1980 до 2000 год, цените по света са спадали. от 2000 год златото се вдига, както и цените.

Не може да се очаква, че златото ще следи инфлацията "изкъсо", но в по продължителен период (година) движението е същото.

Аз лично очаквам някой ден скоро златото да се повиши с $200-300 за 1 час.

Анонимен каза...

nmmm.nu откъде купуваш GLD? Аз проверих няколко български брокерски къщи и там предлагат само XAU т.е. фонд инвестиращ в акции на златодобивни компании, а не фонд, който купува физическо злато. Аз също мисля че златото скоро ще скочи спрямо долъра и еврото, понеже следвайки твоята логика "спасителните" мерки на FED и ЕЦБ ще увеличат парите в обръщение което до няколко месеца ще се отрази като "инфлационен данък". Виж вече възприех твоята терминология :) Аз не се интересувам толкова от спекулации, колкото да си запазя натрупаните спестявания, които никак не са малко и няма да ги оставя на "прасетата"

NMMM.NU каза...

имам сметка в една брокерска къща, но не е в BG - ако те интересува пусни ми мейл на nmmm@nmmm.nu и ще ти кажа къде е.

GLD е акция на US борсата (AMEX). Аз самият имам GLD, но вече харесвам CEF (пак AMEX) повече - същото като GLD, но е складирано в Канада и е злато + сребро, вместо само злато.

XAU е index на производители на злато (GDX е акцията в AMEX), не знам да може да се купува, нали не говориме за Варчев или ДелтаСток - там нямш реално злато или акция.

Иначе ако имаш познат в Австрия там набарахме една банка дето взехме няколко монети Виенска Филхармония за 20-30 $ over the spot, което е много по-добре от всякъде другаде.

Но за целта ти трябва човек в Австрия.

Анонимен каза...

Изхождайки от информацията от твоя коментар
1980 г. стойността на $800 се равнява на стойността на $2100
през 2007, т.е. $800(през 1980) = $2100(през2007)
Значи през 1980г. с $800 си купуваш 1 унция злато
а през 2007 с $2100 си купуваш 2 унции злато.
Ако не се бъркам златото е намалило покупателната си
сила 2 пъти? Или наистина златото се обезценява (примерно
поради добив) или вмомента е силно подценено и предстои
яка корекция нагоре.

Анонимен каза...

продължавайки да разсъждавам по темата как да се спасим от инфлацията, от всичко което знам, най-добрия начин е да се инвестира в акции на компании, по един или друг начин с добра диверсификация, чрез фонд или пряко. В дългосрочен план мисля че това е най добрата инвестиция. Вярно че вмомента има финансова криза и това се отразява на цените на акциите, но това не значи че акциите губят стойността си, просто цената им пада (който има акъл ще ме разбере). И тъй като и аз съм привърженик на теорията за световната конспирация, си мисля че някой ще изкупи голяма часто от световния капитал на много ниска цена.

NMMM.NU каза...

Това е много интересно разсъждение. То обаче е вярно само ако сте купили на върха през 1980 год. и то през mania-stage.

01.01.1980 златото е било ~ $600,
31.12.1980 златото е било ~ $340.

Незнам дали знаете, но през 1980 в САЩ президент става Рейгън, който започва да провежда много стриктна финансова политика, много по-различна от сегашната. Лихвите в банките се повишават до 16.40%. Инфлацията тогава е била огромна, но по-малка от 16%, т.е. хората които са държали парите си в банка не са губили от инфлацията (за разлика от сега).

Може би трябва да го опиша това в една статия, ама е сложно да не се сбъркат данните.

За пример ДНЕС (08.окт.2008), лихвите в САЩ бяха свалени за пореден път с 0.5%.

Ако обаче разгледате графиката, след 2000 год, златото се увеличава всяка година.

По същата логика преди 3-4 мо, златото беше $1,040. сега е $900 (днес). Който е купил на върха е загубил пари ако го е продал. Но, ако го задържи 1-2 год, няма да е важно на колко го е купил.

Реклама на Honda Civic от 1982 цената е $4,800. През 1982 златото е струвало - $380 (да не забравяме, че 1980 е било "mania stage"). Това значи, че колата е струвала 12.63 oz, в днешни пари - $11,368. Хондата в момента е $15,205, но един Chevrolet Aveo струва $10,830.

Това е "натъманяване", ясно ми е. Но факта е, че след 26 години ако имате златото пак ще можете да си купите някакъв автомобил, докато ако имахте $5,000 няма да си купите нищо (може Лада или Опел на старо :-) )

Знам че отговора не е изчерпателен, ама стига толкова, че много дълъг стана...

NMMM.NU каза...

Всеки избира сам за себе си.

аз съм избрал за себе си:

1. злато (GLD, монети)
2. акции на фирми които го добиват (^HUI)
3. няколко junior фирми (тука е мазало ако тр да обесния какво е това)
4. 2 петролни фирми
5. акции ATERA на БГ борсата.

С изкл. на златото всичко е яко назад :-) ~ минус 30%. Но ще говорим по натам като станем милионери :-)

Анонимен каза...

аз продължавам да разсъждавам :)))) целейки единствено да запаза това което съм спечелил с честен труд, а не да правя спекулативни печалби. Поне за момента ми се струва, че е най-разумно половината ми пари да ги държа в евро депозити, а другата половина да заложа на дълго на AUX/EUR Така един вид си правя собствено златно покритие и ще съм защитен от инфлацията и ликвиден. Няма да спечеля но и няма да загубя. А когато настъпят по спокойни времена и паниката отмине, ще си избера някакви акции или фонд и то пак част от парите ми ще са винаги в злато, поне 30%, туй съм го чувал за евреите че го правят. А щом те го правят значи е правилно :) Някой беше казаъл ако видиш евреин да скача от покрива на небостъргач, скачай и ти - със сигурност ще има някаква печалба :)))))

Анонимен каза...

Искрени адмирации към автора :), ако може да коментирате удачноста за инвестиране в златни шенкели.

Поздрави

NMMM.NU каза...

Чувал съм за това, но ми прилича повече на мултилевел пирамида - пробутват ви скъпо злато, но все пак злато (т.е. може би не е толкова лошо колкото изглежда).

Бях канен на една такава конференция или сбирка, но после я отложиха, така че не можах да разбера нищо по случая. Проспекта го пазя ако искате мога да ви го препратя.

Анонимен каза...

Това което ми направи впечатление е че те споменават 100% неправителствени и неизискуеми монети, какъв е риска към настоящия момент и съответно механизмите за изискване на правителствени монетети, Gold Eagle примерно

NMMM.NU каза...

През 1929-1930 година, в САЩ, всеки който е притежавал злато или сребро, е бил длъжен да го предаде на държавата, която го е изкупила по официалния курс - около $32.

Този процес се нарича "gold confiscation" и много хора смятат, че щом веднъж се е случило, би могло да се повтори.

"100% неправителствени и неизискуеми монети" касае точно това, но не споменава, че през 1929 са "прибрали" **всичкото** злато и сребро с изключение на бижута. Единствените които са имали право да притежават малко количество злато са били зъболекарите, златарите и фирмите които добиват злато.

Аз лично не мисля, че ако в момента има такъв закон в САЩ някой ще предаде каквото и да е злато :-) . Според мен, такъв закон не би могъл да бъде прокаран в Европа или Азия.

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Unknown каза...

Разгледах цените на златото спрямо еврото и долара за последните 10 месеца. Златото се е покчвао и падало, но вчера 27/10/2008г. е паднало до $700 и смятам че момента е много подходящ за инвестиране в злато. Само че не съм мноо на ясно с това колко вида кюлчета са в обмен, променя ли се стоиността за oz спрямо марката на кюлчето? Какво тряба да се знае припокупка на кюлче злато.

NMMM.NU каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Анонимен каза...

Изключително грамотен материал за което получавате моите адмирации. Аз лично от няколко дни съм на вълна инвестицонни златни монети. Интересувам се някой може ли да ми каже кои точно са инвестиционните монети и кои са колекцонерски монети. Според ЗЗДС т.24 §1 на ДР инвестиционните монети би следвало да са одобрени от урпавителя на БНБ и от министъра на финансите, но нито в сайта на БНБ нито в сайта на МФ няма информация за такива действия.

NMMM.NU каза...

>>>инвестицонни златни монети

Не съм запознат с материята, но предполагам, че "инвестицонни златни монети" са тези които са от "инвестицонно злато". Това вече съм го чел в закона и това са монети които са от злато чистота 90% или повече. "Инвестицонно злато" също така е освободено от ДДС.

Монетата "Георги Димитров", а също и "Майка с дете 1980" са инвестиционни, в това съм 100%сигурен. Кругерранда и другите монети които аз съм описал са освободени от ДДС.

На английски под (златни) "numismatics" се разбират (златни) монети, които са ценни не защото имат злато в тях, а защото са редки, исторически и.т.н.

NMMM.NU каза...

>>> колко вида кюлчета са в обмен

Кюлчета много :)

Ако говорите за "големите" 1 кг нагоре, не ми е ясно къде може да ги купите.

Малките кюлчета са "кюлчета", защото който ги е отлял, няма право да ги нарече "монети", дори и да са кръгли.

Виждал съм ги в ПИБ - даже имам едно от 1 грам :) . Тяхната цена мисля, че е по скъпа от цената на монетите.

Аз не бих инвестирал в "малки" кюлчета, само в монети, но това зависи от цената :) Ако има на UBS може и да напазаруваме...

Анонимен каза...

Интересно ми е доколко ликвидни са тези монети? Особено тук в България? Не е ли възможно в един момент, точно когато ви е нужен кеш, пласирането на тези монети да се окаже трудно?

NMMM.NU каза...

Прав си, не са ликвидни даже ваобще не са. Златар ще ви ги приеме обаче винаги, също по Европата има доста места където може да се продадат.

Анонимен каза...

на www.bullionpage.de има сравнение на актуалните цени за купуване и продаване на инвестиционно злато от много търговци по света (главно в Европа). от там ясно се вижда, че който иска да купи голямо количество (независимо дали на отделни монети или големи кюлчета), ще му е много по-изгодно да си плати самолетен билет до някъде, отколкото да се занимава с българските печалбари. да се купува от тях има смисъл само за малки количества. другото интересно място за покупка или продажба на малки количества злато, е ebay, стига човек да не го е страх от фалшификати.

що се отнася до монетите от БНБ, да, те може би биха имали някаква нумизматична стойност след време, така че може да се купят, ако човек мисли да ги завещае на внуците си някой ден. на мен лично '1100 години славянска писменост' ми харесва повече от 'георги димитров'. издадена е в по-малък тираж, а и на външен вид изглежда по-хубава. монетите от половин унция са в по-малък тираж от тези по четвърт унция (а и вече са по евтини). друга интересна монета (от към цена) е '120 години министерски съвет' от 1999 година. тя има сертификат. но, подчертавам, няма смисъл да се купуват краткосрочно или средносрочно тези монети. да се продадат, в момента на е проблем. сериозните търговци на монети си имат каталози, в които са показани всички монети от света, включително и българските. те биха ги купили (ако са в отлично състояние), или пък могат да помогнат за продаването им на търг, на панаир за монети. но цената, която ще се постигне, не е впечатляваща. и няма как да бъде, докато не се изчерпат на касите на БНБ тези монети. а при евентуална криза наистина ще бъде много по-трудно да се продадат, отколкото нормалните, известни на всички монети (крюгер и т.н.)

и накрая един съвет от мен: при покупка на злато, плащането само в брой и анонимно. по закон в ЕС това е възможно за покупка до 15000 евро. но това трябва да се провери предварително по телефона със съответния търговец, както и дали има налично злато в момента; особено банките, не винаги имат налично злато, а и повечето от тях продават само на собствените си клиенти (което значи, че не може да е анонимно). над тази сума обаче, купувачите винаги са длъжни да покажат документ за самоличност, независимо къде купуват, и биват регистрирани от държавата. официално това се прави за борба с 'пране на пари', но при една голяма криза, съществува вероятност притежанието на злато да бъде забранено (както се е случвало и преди), а регистрираните притежатели да бъдат поканени да отворят банковите си сейфове в присъствието на полицията, за да може златото да бъде продадено принудително на държавата, на определена пак от нея цена. или жилищата им да бъдат претърсени по подозрение в притежание на забранени материали, ако са изпуснали определения срок, който ще им се постави, за да го продадат. така че: не допускайте да ви регистрират, не казвайте на никого какво сте си купили, а най-добре и в банков сейф не го дръжте - за да не се окаже, че при една голяма банкова криза, точно когато имате нужда от златото, достъпът до банката няма да е възможен.

NMMM.NU каза...

много добър коментар, ако искате мога да го сложа като статия, но си дайте името. Радвам се че повдигате темата за gold confiscation. Аз не мисля, че това може да се случи, не съм го включил в статията защото според мен читателя само би се объркал повече. Факта, че имам 2 наполеона от пра баба ми, доказа това ;)

Анонимен каза...

по принцип миналото не доказва нищо за бъдещето. но, от друга страна, миналото може да служи като ориентир за предсказване на бъдещето. аз също съм на мнение, че що се отнася специално до България, вероятността за опит за конфискация на златото от страна на държавата не е голяма. главната опасност обаче идва от Брюксел. в случай, че кризата се разрасне, и бъде изработена координирана стратегия за справяне с нея, една конфискация на златото може да се окаже част от 'пакета мерки', и да бъде наложена даже и на държави, които не са част от ЕС, като Швейцария, за да им се 'помогне' да се спасят на тези държави. в този случай, българските управници несъмнено биха направили каквото могат, за да изпълнят директивата.

нямам нищо против да сложите коментара ми където искате.

иван петров

Анонимен каза...

1 унция = 28,3495231 грама

NMMM.NU каза...

1 oz = 31.1035 грама

Antoaneta Maleva каза...

Представителството на За България, набира брокери за инвестиции в злато
ЗАЩО ДА ИНВЕСТИРАТЕ В БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ?
Благородните метали, повече от 5000 години се смятат за най-сигурна форма на инвестиция с най-трайна стойност.
С влагането в благородни метали можете напълно да се защитите от инфлацията, паричните реформи и паричния съюз.
Златните блокчета, които се пазят в Швейцария са освободени от ДДС.

На 10.11.2009 г. от 17.30 часа, в град Добрич, Международен колеж Добрич/ срещу община Добрич/, зала 206 ще се проведе ПЪРВАТА презентация на , на която ще бъдат подбрани брокери, отговорни хора, които са убедени, че благородните метали винаги са били, са и ще бъдат валута с трайна стойност.
На срещата ще присъстват основателите на системата на в Словения.
За контакти: Антоанета Малева- 0887 965 913

oro9 каза...

приятели на златото здравейте
Ориентацията ви е правилна и защото древните народи говорят чрез ехото на вечноста - златото е божествена плът - притежавайки го вие придобивате сила божествена. С увеличаване на количествата придобито злато вашата сила нараства пропорционално. Най силният народ притежава почти всичкото злато на света - кой е той??? и защо се нарича багаизбран, защото чрез златото е придобил естествената божествена сила на земята подчинена на неговите правила. Всичко друго е илюзия.
Простичко и безгрешно - всичко превръщайте в злато, търгувайте с част от него и пак дивидента го превръщайте в злато. За да сме силни трябва да разсъждаваме като народ , а не като индивиди. Индивида умира, но народа остава и златото в него -

Анонимен каза...

posledniq komentar e za 2009 godina,sega sme 2011.ima li nadejda da se investira v zlato i v 2011 godina.

NMMM.NU каза...

Има, Има, до края на годината може и да стане 2,500 USD :)

Но цената е вече много по-висока - преди малко с огромно очудване забелязах, че е 1,750 USD...

Аз не съм купувал нищо от около 1 година, но това е защото нямам излишни пари.

Май не е лошо да пусна един "ъпдейт" какво става със златото.

Само да предупредя, аз не ви съветвам да купите, да продадете или да не купите, нито препоръчвам да купите, да продадете или да не купите.
Просто споделям собственото си мнение.

Анонимен каза...

Моето мнение, относно инвестициите в злато е че те е задължително да са във физическо злато т.е. такова което наистина да можете да го пипнете (за предпочитане монети). Хартията точно за 2 дена ще отиде по дяволите ако кризата се задълбочи. Какъв е смисъла да купувате хартия зад която уж имало злато ?! Да за някакви краткотрайни борсови игри, ако ви се занимава, може и да го правите, но за дълготрайна инвестиция, само физическо злато. Ако искате да си запазите спестяванията също няма смисъл от хартия. Утре нещо ще стане с фирмата дето дава хартия срещу тоновете злато които "има", докато някой не направи ревизия.

Иначе другото интересно нещо е че повечето хора ми препоръчват монети, а не кюлчета.

Според мен тепърва ще се качва златото. Дори дума не може да става за това което се е случило през 1980-а. Тогава голямото покачване е било съвсем за кратко, докато сега е постепенно и е все нагоре.


Иначе статията е общо взето добра, само не ми хареса особено тази "интеренет търговия". Инвестицията в злато не е за хора които искат да правят бърза печалба. Освен това инвестицията в хартия която уж. гарантира реално злато е просто някакъв анахронизъм........ хартиените банконити не трябваше ли да са точно това?! Явно е много сладко, да даваш хартия на хората, а те да си мислят че имат злато. Ех какво стана с добрите стари долари които имаха гаранция в злато, а сега имат просто "гаранция - Франция" :)

Цена на златото в момента:
1825$

NMMM.NU каза...

Много добре казано. Аз също предпочитам "физическо" злато на монети. В статията съм се опитал да обхвана различните начини за инвестиция, включително и тези които не са много добри като "хартията".
Аз лично от около 1-2 години "хартия" нямам.

Анонимен каза...

Във връзка с коментара на Анонимен от 02.02.2009 искам да попитам: възможно ли е наистина анонимното закупуване на злато при положение че навсякъде където съм проверявал искат документ за самоличност?!

NMMM.NU каза...

Незнам :)

Анонимен каза...

А какви са според Вас рисковете при закупуване на физическо злато от EU със съпътствуваща регистрация? Вие споменавате за такава възможност, а наясно ли сте със законовите нормативи по този въпрос....при внос на злато влизащо в допустимите норми неизискващи деклариране при една евентуална митническа проверка няма ли да се поиска поне документ за придобиване?
Разглежданите във публикацията въпроси и последващите коментари са много интересни, но аз мисля че едно задълбочаване по темата и намиране на отговори дори на някои детайлни въпроси би било полезно за всички ни. Бих бил благодарен ако г-н Иван Петров остави някакви координати за връзка.

NMMM.NU каза...

В момента риск няма, но в бъдеще може някое правителство да реши, че златото е забранено за притежание. Тогава ще се знае, че лицето X притежава злато.

Аз не мисля, че ще се случи но историята показва случаи такива:

1. САЩ - 1930 год. е било забранено да се притежава злато и наличното злато е било един вид конфискувано. Забраната е "вдигната" чак през седемдесетте години на 20 век.

2. СССР - е било забранено да се притежава чужда валута каквато и да било - забележете в БГ долари нямаше от къде да се купят, но забрана за притежание не е имало.

Вноса от EU няма проблем. Един познат внесе 10 oz на монети, обясниха му, че не трябва да ги декларира - съответно не ги декларира.

Златото също е освободено от ДДС, стига да е "инвестиционно" - т.е. монети 90% нагоре или кюлчета / медальони 99% нагоре.

Имайте пред вид, че пръстени / медальони по 14-17 карата НЕ СА инвестиционно злато.

Анонимен каза...

А при закупуването на монетите в EU искали ли са му документ за самоличност?

Ади каза...

А каква се случва към днешна дата? На една конференция от тази година се спомена от индийски и японски финансисти, че предстои още по-голяма криза от последната? Сега ли е моментът за инвестиране в злато?

Анонимен каза...

В БГ пазарите на злато и сребро са абсолютно мошеническа история.
Така напр. едно сребърно кюлче го провадат за 360 лв. а предлагат да го купуват на 216 лв. Мноо-ого са 'хитри'.

Unknown каза...

Удивен съм от цените на инвестиционното злато, продавано в БГ от банките.
Цената на 100 гр. кюлче в момента е 3816 евро, по специализираните магазини в Германия цената Продава започва от 3848 евро, а най-ниската цена в БГ е 4000 евро.
Абсолютни търгаши!

Анонимен каза...

Колеги, а някой може ли да ме упъти къде в София мога да продам няколко инвестиционни кюлчета със сертификат и тн.

NMMM.NU каза...

Май в Тавекс, но цената не е особено добра

Анонимен каза...

Бюро Фактор срещу театъра купуват злато на добри цени