2007-06-07

Съотношение на BG40 към различни световни борсови индекси, петрол и злато

Много хора си задават следните въпроси:

  • Къде икономически сме ние българите?
  • Има ли смисъл да се инвестира на БФБ (Българска Фондова Борса) и въобще печели ли се там?
  • Дали да вложа парите си във фонд който инвестира в САЩ, или в Европейският съюз, или да закупя злато?

Еднозначен отговор на тези въпроси, може да се даде с алализа на съотношенията на индексите. Този анализ най-често се прави от инвеститори в минни компании (GOLD : Gold Stocks ratio), но е доста полезен и за нормални акции и индекси, даже за цели борси и пазари.

Такъв анализ, най-вероятно е правен до момента, но до момента никой не е публикувал нещо подобно българското интернет пространство.



Въведение в анализа на съотношения:

Преди да разгледаме анализът на съотношенията на БФБ (Българска Фондова Борса), нека разгледаме какво всъщност показват съотношенията и за какво можем да ги ползуваме.

Един от най-простите примери е обменния курс на USD/BGN (фиг.1). Ето някой много важни наблюдения които може би ще ви се сторят очевидни, но ще ги споменем въпреки това.

  1. Графиката показва колко струва 1 USD измерен в BGN.
  2. Колкото стойността на съотношението е по-висока, толкова първия елемент от съотношението (USD) е "по-силен".
  3. Колкото стойността на съотношението е по-ниска, толкова втория елемент ор съотношението (BGN) е "по-силен".

Наблюдението показва, че от Януари 2005 до Декември 2005, долара е растял, а от Януари 2006 до Декември 2006 - спадал. Т.е. ако един инвеститор е "обърнал" парите си от BGN в USD на 01.01.2005, и ги е държал така до 01.01.2006, след което ги е "върнал" в BGN, той би бил постигнал много висока печалба - около 28% (това обаче можем да разберем чак сега през 2007 година).

фиг.1 USD : BGN

Какво обаче би се получило, ако разделим два борсови индекса, или борсов индекс на валута? Тези съотношения, като стойност не значат нищо, но ни показват различни и може би важни насоки на борсата.

Такива анализи има много за американските борсови индекси, почти няма за европейските, и няма публикации за БФБ.



Методология:

Този пасаж би могъл да се изпусне ако не се интересувате до колко са точни графиките показани по долу.

  • Стойностите са дневни, цени на затваряне.
  • За стойности на официалните празници са приети цените на затваряне на последния работен ден.
  • За стойности на петрола са приети стойностите на фонда US OIL FUND ETF (AMEX:USO). Тъй като изменението на последния е право пропорционално на цената на суровия петрол, това не се отразява на съотношението.
  • За стойности на златото са приети стойностите на фонда STREETTRACKS GOLD (NYSE:GLD). Тъй като изменението на последния е право пропорционално на цената на суровия петрол, това не се отразява на съотношението.
  • За измерител на американската икономика (борса) е приет Dow Jones Industrial Average. Това са големите американски фирми - "сини чипове" и изборът е може би грешка, но към писането на статията нямах стойностите на S&P 500. Изменението на DJIA е "почти" право пропорционално на S&P 500, така, че в случая поне аз го приемам за правилно.
  • От европейските индекси съм избрал немския индекс DAX. Този индекс не би могъл да представя цялата икономика на Европейският Съюз, но поне може да се направи сравнение с Германия.
  • Не е показано сравнение с индекса на борсата в Хонг Конг, който има по-висока възвръщаемост от BG40 - поне за сега.


Домашна работа:

  • Сравнение с индекса на борсата в Хонг Конг.
  • Сравнение с USD индекс или USD/BGN или обратен EUR/USD


Графики:

BG40

Широкият индекс на БФБ - BG40

SOFIX

Индекса на българските сини чипове. - Забележете, че след средата на януари.2007 индекса е спадал, докато BG40 се е търгувал около едни и същи нива ("настрани").

BG40 : SOFIX

Тук вече ясно се вижда, че "по-силният" индекс е BG40, особено след началото на 2007 година.

BG40 : DJIA

Възвращаемостта на BG40 е по-висока от инвестиране в американски акции.

BG40 : DAX

Възвращаемостта на BG40 е по-висока и от инвестиране в немски акции, но % по-високата възвращаемост е по-нисък от съответния на американските акции.

BG40 : Петрол

Изглежда, че повишението на цената на петрола не влияе особено на българските фирми участнички в BG40. Възвращаемостта на BG40 е отново по-висока.
(за съжаление нямахме данни за USO преди 01.04.2006)

BG40 : Злато

Цената на златото е "измерител" за инфлацията, и златото е във възход от 2000 год. Златото направи връх през март.2006. След март.2006 златото коригира и не "отчита" инфлацията "правилно". Подобно на петрола, индекса BG40 отново има по висока възвращаемост от тази на златото.



(c) 07.JUN.2007, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu

1 коментар:

NMMM.NU каза...

Продължение на статията тук:
Съотношение на BG40 към EUR
http://www.novini.net/2007/06/bg40-eur.html