2007-09-20

Northern Rock : Deja Vu

Northern Rock : Deja Vu



Кризата в ипотечния сектор на САЩ, за която писах преди, "пристигна" и в Обединеното Кралство. Оказа се, че банката Northern Rock е раздала прекалено много кредити и вложителите и се редят на огромни опашки с цел да си изтеглят парите. Преди 2 дни на 18.09.2007, BOE (Централната банка на Англия) съобщи, че ще гарантира влоговете. Акциите на Northern Rock се повишиха с около 10% (след като предишния ден бяха спаднали с около 7%). Големите инвеститори в тази банка решиха да си продадат дяловете и го направиха.

Всъщност не е важно дали банката има или няма пари. Важно е, че вложителите мислят, че няма пари. Това събитие е класически bank run. Банката е раздала повече пари отколкото има, благодарение на частичния си резерв.

Днес 20.09.2007 излезе друга новина - BOE е напечатала повече пари в сравнение с предишните месеци. От началото на годината процентът на напечатани пари е 13.50%. Явно влоговете ще се гарантират с тези новонапечатани пари. Тези новонапечатани пари ще увеличат инфлацията в Англия, но този ефект ще се усети след около 6 месеца.

Вложители чакат на опашка пред Northern Rock


Казват, че ако хората не си взимат поука, историята обикновено се повтаря. Тази история би трябвало да е като Deja Vu за нас българите.

Същите събития се случиха в България през 1992-1996 година. В началото се случи bank run с "Първа Частна Банка". БНБ "налива" 20 милиарда стари лева (20 милиона нови лева). Следва фалит на други банки като "Банка Славяни", "ТСБ" и много други. За да "запази" влоговете БНБ започва да печата пари. Хората наистина си получават парите... но само в абсолютна стойност. Инфлацията ги е "изяла".

След падането на правителството на Жан Виденов през 1996 год, новото правителство на Иван Костов спира печатането на нови пари със старите темпове. Въведения по-късно валутен борд (1000 BGL = 1 DEM) ограничава темпа на печатане на нови пари до този в Германия. Около 6 месеца след това инфлацията у нас намалява драстично, но хората са загубили 99% от спестяванията си.



В Англия събитията едва ли ще се развият както в България, но само защото Англия е по-голяма държава и валутата и е по-appreciated.



(c) 20.SEP.2007, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu

4 коментара:

ju каза...

Много добрa статия :)

ju

NMMM.NU каза...

Още за балона от Милчо Матев - Британските жилища поскъпват с 12,4% през юли

NMMM.NU каза...

Ето статия където е много по-добре обяснена ситуацията в България през 1996-97 година:
Българският банков сектор и финансовата криза

NMMM.NU каза...

Правителството на Англия поема 100% контрол над Northern Rock.
Това на практика означава, че банката е фалирала, и пресата за печатане на пари е пусната на пълни обороти.