2009-01-07

Голямата газова игра на Големия брат

Голямата газова игра на Големия братНа вчера, на 6 януари - Коледа по стар стил (!!!) Русия намали или прекъсна транзита на природен газ (метан) през територията на Украйна. Днес, 7 януари транзитът за цяла европа е официално прекъснат. Това събитие, колкото и неочаквано да е, (според мен) е част от добре измислен план за манипулиране на цената на петрола и природния газ. Странно е как събития които доскоро не изглеждаха особено важни се "навързаха" и в момента може да се погледнат по нов начин.

През Юли 2008 цената на петрола достигна $147, а цената на природния газ - $13.58. Тогава се твъдеше, че покачването е спекулативно и последващата кредитна криза ще доведе до спадане на цените. В този момент Русия "беше на върха" и петролните и газови компании (между които Газпром) постигнаха рекордни печалби.

Цена на природния газ в USD.
Тънката линия показва цената в EUR, но пропорционално.
Долу - цена на петрола в USD

Незнам за природния газ, но руското правителство "прибира" цялата сума над $10-12 от печалбата от всеки барел петрол добит от руските компании в Русия. Това значи че ако петрола се търгува да речем за $52, $12 отиват за фирмата производител, а 52 - 12 = $40 в Москва. Ако петрола се търгува $102, Москва получава $90.

След Юли 2008 долара започна да поскъпва, а цената на петрола и природния газ - да спада. Болшинството анализатори обясниха спада с "корекция на спеулативното покачване". Аз лично смятам, че спадането е спекулативно. Винаги съм твърдял, че ниските цени на петрола само могат да навредят, като насарчат разхода на енергия, а в същото време обезмислят инвестициите в алтернативни енергийни източници.

 • Слънчевата енергия е рентабилна само при цени на петрола над $100-120 за барел.
 • Вятърната енергия - над $70
 • Етанола (от царевица) - над $60-70
 • Петролните пясъци - над $70
 • ВЕЦ, АЕЦ - над $10 - това само за информация :-)

Русия, Бразилия, Канада и Мексико са единствените големи производители на петрол и природен газ които не членуват в ОПЕК.

 • Бразилия не изнася големи количества петрол, а по скоро задоволява собствените си нужди.
 • Президентът на Мексико подписа договор с Китай за експорт на фиксирана цена от около $70
 • По голямата част от Канадското производство на петрол е от т.н. петролни пясъци. Те не са рентабилни под $70. Канада обаче ще продължи да ги разработва, защото след евентуално спиране на производствения процес трябват няколко години (!!!) за да се стартира производството отново.

Както се вижда Русия и Канада се оказват най-потърпевши от кризата. При тези ниски цени на петрола, в руската хазна влизат по-малко пари - явно недостатъчно за провежданата от Русия политика.

По късно ОПЕК правят няколко опита да намалят производството. Русия провежда офанзивата в Северна Осетия (която бе свързана с контрол на петролопроводите минаващи през Грузия) , но цената спада до около $36 на барел (от връх $147). Природния газ спада до $5.40 (от връх $13.58).

На 12.Ноември.2008 президента Путин прави предложение на Хуго Чавес и други лидери, да се сформира картел за природен газ подобен на ОПЕК.

Президента Медведев и Ел Команданте Ча

23.Декември.2008 Путин обяви "края на ерата на евтиния газ" - каквото и да значи това.

На вчера, на 6 януари - Коледа по стар стил, Русия намали или прекъсна транзита на природен газ през територията на Украйна. Причината - украинците били "крадливи" и "отклонявали" огромни количества газ. По-късно се чуха и други най-различни причини.

Истинските причини според мен са:

 • Ниска цена на природния газ - защо да не се използува Украйна за да се спре доставката, а по-късно след коледните празници, когато цените се повишат, същият природен газ да се продаде по-скъпо след кризата.
 • Да се "разпалят" отново вечните спорове между Украйна и Русия - не само за природния газ но и за украинската пшеница...
 • Липсата на газ ще предизвика покачване на цената на петрола. Както виждаме в България ТЕЦ-овете вече преминават на мазут (най-тежката фракция на петрола)


(c) 07.JAN.2009, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu
Updated: 08.JAN.2009

3 коментара:

Ivaylo Ivanov каза...

За България единственото решене е ВЕИ. Трябва да инвестираме много в това.

NMMM.NU каза...

Какво е ВЕИ = Водно Електрическа ???

Анонимен каза...

ВЕИ=Възобновяеми енергиини източници