2007-09-05

Кризата в ипотечния сектор на САЩ и влиянието и върху България

Кризата в ипотечния сектор на САЩ и влиянието и върху България



Заради големия интерес изготвих тази малка статия ;-)

За момента кризата в ипотечния сектор на САЩ не би трябвало да се отрази по никакъв особен начин на състоянието на ипотечния сектор в България. Известно отражение би могло да има на обменният курс USD/BGN и на БФБ (Българска фондова борса).

Наистина цените на имотите, особено по черноморието спадат леко, но това е свързано с "инвеститорите" от Англия, които са и главните купувачи. Икономическата ситуация в Англия е подобна на тази в САЩ, дори основния лихвен процент в Англия е задминал този в САЩ.

"И магаре да мине покрай банката, и на него ще му дадем заем" е казал известен български банкер, и точно за това от 01.Септември.2007 БНБ увеличи частичният резерв на българските банки от 8 на 12%, с цел да намали рисковете при кредитирането и да предотврати евентуален бъдещ bank-run. Вестник "Капитал" подсказва, че въпросната институция е "Райфайзен банк". Препоръчвам да пре-прочетете отново статията ми тук.

Някой от причините защо България е различна от USA:

1. В България са много малко инвеститорите (и хората като цяло), които биха изтеглили кредит и закупили жилище само за да го продадат след 4-5 години.

2. В България (засега) не може да бъде закупено жилище без да се даде нито една стотинка.

3. В България и Еропейският Съюз основните лихвени проценти никога не са били толкова ниски колкото в САЩ - т.е. 1%.



(c) 05.SEP.2007, Nikolay Mihaylov
nmmm@nmmm.nu

5 коментара:

ju каза...

Много добра статия :)

NMMM.NU каза...

И за да не ме обвинят, ето източниците от вестник Капитал:

http://www.capital.bg/show.php?storyid=361212

http://www.capital.bg/show.php?storyid=358939

Анонимен каза...

Статията е добра.Ти си написал "инвеститори"и мисля ,че в това инвеститори в кавички се крие в голяма степен причината за всички подобни кризи в света.По принцип инвестиции могат да правят само фирмите,не и физическите лица. Купуваш един лаптоп да си джиткаш в къщи-ок,купуваш го за офиса ,за да си вършиш работа-това е вече инвестиционна покупка.Изключението е само при закупуване на недвижими имоти.При покупка на такъв икономисти и банки в цял свят смятат ,че е ИНВЕСТИЦИЯ,а купувача ИНВЕСТИТОР. Това поведение на хората се стимулира в цял свят от банките ,а на много места и от данъчното законодателство. Отиваме в някоя банка по света с един добър бизнес план и с неохота ни дават пари с по-голяма лихва и за много по-къс период ,от един жилищен кредит.Т.е. правенето на бизнес ,добавянето на стойност не се поощрява толкова,колкото купуването на имот.И от тук тръгват проблемите ,когато частни лица започват да купуват нещо не за крайно потребление ,а за препродажба. Тук става разкъсването на пазарните отношения,на връзката между търсене и предлагане и съответствашите на това цени на продуктите. В случая някой купува имот без да му трябва ,защото иска да го продаде след време .Банките го стимулират в това начинание и неминуемо ще отнесат тоягите в гърба си. За това допринасят и умните коментари на икономисти и анализатори от банки .Например: започва да се говори в Англия за ваканционния пазар у нас. О,сууупер ,ИНВЕСТИРАЙТЕ,миналата година цените бяха 1000е/м2,тази са 1500е/м2,догодина ще бъдат 2000..Но ако цените се задържат на ниво примерно 1000е/м2 година,две,три и повече англичани могат да си купят все още евтин ваканционен имот,за да избягат от ужасния климат, коментарът на гореспоменатите умници е следният: бягайте,икономиката там прегря,пазарът в България е неатрактивен. Много съм се чудил тези техни коментатори ТЪПИ ли са или са ГАДНИ.И с годините се убеждавам,че в голямата си част тези даващи акъл и правещи коментари хора са крайно некомпетентни .И те допринасят също ,за да се настрои общественото мнение и да се стигне отново до това дередже някъде.

Анонимен каза...

Ами, младежи, времето показва - много глупава статия. Сега е 2012 и цената на имотите е паднала средно с около 40% от нивата през 2008 г и още ще върви надолу.

NMMM.NU каза...

Напротив, не е глупава, просто е отразявала моите виждания към 2007 година. Сега сме 2012, т.е. 5 години след това и сега вие можете да прецените, че е правилна или неправилна, но в никакъв случай - глупава.